Vi stödjer inte Internet Explorer länge.

Se Microsoft för mer information.

Strålkastaren nr 2 2024 (pdf öppnas i nytt fönster)

För bussteknikern Ali Edalat är ett högt säkerhetstänk och mycket problemlösning vardag. Det han gör i jobbet är dessutom hans största intresse.

– Det är mycket kring säkerheten när man jobbar med elbussar. Man får tänka efter två gånger innan man påbörjar något eftersom man jobbar med så hög spänning, säger Ali.

Tema: Ingen kollektivtrafik utan depåer

Om kollektivtrafiken kan jämföras med samhällets blodomlopp är depån hjärtat. Här parkeras fordonen och får den service de behöver för att snabbt kunna återvända ut i trafik. Det är också en arbetsplats för hundratals medarbetare. När det hållbara resandet ska öka behövs därför fler depåer.

Utbyte i arbetsvardagen

Att förare och biljettkontrollanter förstår varandras arbetsvardag är viktigt för båda yrkesgruppernas arbetsmiljö. Därför testar Västtrafik att låta förare och biljettkontrollanter följa med varandra på jobbet.

Både Mustafa Kücükköse, bussförare, och Alexander Backman, biljettkontrollant, tycker att det är väldigt nyttigt att få en inblick i respektives arbetssituation.

– Jag tycker att det var jättebra att få följa med och vara nära biljettkontrollanterna när de jobbar. Det är svårt att se hur det går till när man själv sitter och kör bussen. Nu förstår jag hur de jobbar, och att de har ett tufft jobb, säger Mustafa Kücükköse.

– Nu har jag en bra förståelse för jobbet som förare. Ibland har de ett väldigt stressigt arbete med tidspress och klagomål från resenärer. Jag kunde också se hur jobbigt det kan bli för dem när folk inte vill gå på fram. Då blir det ännu krångligare för föraren som måste förklara för resenären att göra på rätt sätt, och det tar mer tid, säger han.

Detta och mycket mer i senaste numret.

Trevlig läsning!

 

 

Publicerad 2024-06-14