På spåret med Camilla
Vad gör en tågvärd?
– Min främsta uppgift är att ge service till resenärerna och se till att de känner sig trygga ombord. Det är viktigt att vara synlig. Jag säljer och kollar även biljetter. På lugnare turer kan man hinna gå in till föraren och prata lite emellanåt också.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Kollegorna! Vi har så roligt ihop och är som en familj. Jag utgår från Uddevalla, som är en ganska liten station, och då blir sammanhållningen och gemenskapen extra stark. Vi är ganska olika på många sätt, men också väldigt lika och vi har en jättefin relation.
Vad kan vara utmanande med jobbet?
– När det händer något som gör att det blir en jobbig situation för resenärerna som man måste lösa, till exempel om tåget blir väldigt försenat. Det kan vara svårt och folk kan bli arga. Å andra sidan är det precis de tillfällena jag är utbildad för. Då får man verkligen visa vad man går för.
Finns det någon särskild händelse du minns lite extra?
– Ja, det var i Herrljunga och är nästan 20 år sedan. Vi kom på tåget från Uddevalla och innan hade det kommit ett tåg från Borås. Min kollega på det tåget hade meddelat att hon hade problem med en kille ombord som var väldigt berusad och började bli aggressiv.
När vi kom in till plattformen ser jag hur min kollega står på perrongen och argumenterar med killen och att de är på väg att börja slåss. Jag står i hytten med tre grabbar – lokföraren och hans två praktikanter. Alla ser det här men de gör ingenting, så jag fick springa ut och gå emellan. Det har de fått höra många gånger efteråt att de bara stod där.
Berätta om när du räddat en resenärs dag!
– Det här hände också för länge sedan. Men vi fick i alla fall stanna mitt på spåret innan Vara eftersom det var farlig rökutveckling längre fram. Därför behövde vi evakuera tåget. Det var på sommaren och det var varmt ute och de stängde av vår el så att vi inte fick in någon ny luft. En kvinna som satt i rullstol hade astma och fick panik eftersom hon inte fick någon frisk luft. Så även om vi inte hade påbörjat evakueringen än hjälpte jag och föraren till att lyfta ut henne. Då var hon väldigt tacksam.
Oftast arbetar du själv ute i tåget, förutom föraren. Känner du dig otrygg någon gång?
– Nej, det har jag nog aldrig gjort. Jag känner mig alltid trygg. Det kan såklart uppstå situationer där man blir lite nojig, men det brukar oftast lösa sig. Om det är någon resenär som beter sig illa kontaktar man alltid föraren. Om det blir värre kan vi ringa polis eller väktare. Om det känns som en person som kan bli hotfull undviker vi situationen. Vi går aldrig in och börjar bråka. Vi har också kroppsburna kameror som är ett bra hjälpmedel för att avskräcka.