Vi stödjer inte Internet Explorer länge.

Se Microsoft för mer information.

Logga in:

Säkerhet i fordonet

Kunderna ska alltid använda bilbälte. Kunder i den särskilda kollektivtrafiken ska alltid använda bilbälte.

Barn ska sitta i godkänd bilbarnstol eller på bälteskudde anpassad efter barnets längd. Bälteskudde ska finnas i ditt fordon och den ska användas för personer som är kortare än 140 cm.

Skolelever ska ta med egen bälteskudde.

Du ska ha mycket goda kunskaper att sätta fast en rullstol/ bilbarnstol/rullator/bagage på ett tryggt och säkert sätt, så att kunden sitter säkert under färden.

För att undvika skador på rullstolar kan du även fråga kunden om råd hur den kan sättas fast på bästa sätt.

Trappklättrare hjälper alla som sitter i rullstol att nå platser där hiss saknas. Du ska kunna utföra trappklättrar-uppdrag om du som förare kör fordon med trappklättrare.

Att tänka på:

  • Du som förare måste ha gått en särskild utbildning där du lärt dig att använda en trappklättrare och att ta reda på om trappan är säker att använda.
  • Följ alltid tillverkarens instruktioner om trappklättraren.
  • Det är viktigt att hela tiden berätta för kunden vad du gör. Den som sitter i trappklättraren ser inte vad som sker bakom ryggen och kan själv inte göra något om något händer.

Västtrafik har rätt att utföra fordonskontroller under avtalsperioden för att se till att fordonskraven uppfylls. Om Västtrafik, eller annat företag som Västtrafik anlitat, utför fordonskontroll på ditt fordon så ersätts inte denna tid.

Det är viktigt att begränsa belastningen på miljön från fordonstrafiken så långt som det är praktiskt möjligt.

Din körstil ska minimera bränsleförbrukningen. Kunden ska också uppleva resan som säker och behaglig. Använd ett mjukt och smidigt körsätt och föregå med gott exempel i trafiken.

Om fordonet behöver tas ur trafik på grund av till exempel sanering, reparation eller service – kontakta din egen ledningscentral. Då kan centralen spärra ditt pass och planera om kommande resor.

Råkar du ut för en olycka eller annan händelse under ditt körpass så ska du direkt kontakta din egen ledningscentral. Din ledningscentral tar även en kontakt med Västtrafiks Kund- och Resetjänst.

Om du trafikleds av Västtrafiks Kund- och Resetjänst ska du ringa dit direkt för att anmäla vad som hänt.

Förhållningssätt vid mötet med kunden

Det är viktigt att både du och ditt fordon är i vårdat skick. Det kan vara lika viktigt som hur du möter kunden eftersom att det för kunden påverkar hela resan.

Det är viktigt att du använder vårdad klädsel liknande uniform, det vill säga – skjorta, mörka byxor/mörk kjol och mörka skor.

Det är också viktigt att du bär namnbricka med ditt namn och namnet på ditt trafikföretag. Detta gör det enkelt för kunden att identifiera dig som förare.

Rökning i fordonet är förbjudet enligt tobakslagen. För att undvika att det luktar rök i fordonet får du heller inte röka i direkt närhet av fordonet. Tänk på att många har svåra besvär av tobaksrök och tobakslukt.

Du ska vara nykter och drogfri när du har köruppdrag för Västtrafik.

Många av våra kunder är allergiska. Undvik därför starka dofter som tobaksrök, rakvatten, stark parfym eller svett. För känsliga kunder kan detta vara besvärande.

Det ska inte finnas några doftföremål, som till exempel doftgranar, i fordon som kör i den särskilda kollektivtrafiken.

Du som förare har ansvar för säkerheten under resan. Det betyder att det är du som avgör om resan går att utföra på ett säkert sätt. Om du nekar kunden att resa så kontakta din egen ledningscentral eller Västtrafiks Kund- och Resetjänst. De kan då ”bomma” resan åt dig. Du avgör också om polisen ska kontaktas.

Trafiksäkerheten är viktigast, därför är inga sällskapsdjur tillåtna inne i kupén.

Om kunden som du ska hämta har med sig sällskapsdjur så måste du som förare se till att:

  • Litet sällskapsdjur reser i bur.
  • Stor hund placeras i kombiutrymmet.

Ledarhundar ska transporteras i kombiutrymmet och måste behandlas väldigt försiktigt. Kombiutrymmet måste vara tomt från hjälpmedel, bärkassar eller andra lösa saker som kan skada hunden. Skyddsnät ska finnas mellan kombiutrymmet och passagerarplatserna.

Du som förare får inte öppna bagageluckan förrän ledarhundsföraren sagt att det är okej. Detta gäller både när ni släpper in och ut hunden. Fråga gärna kunden om du är osäker.

Karta över Västra Götalandsregionens trafikeringsområde