Vi stödjer inte Internet Explorer länge.

Se Microsoft för mer information.

Resenär ombord på färja tittar ut över havet

Snabbt, smidigt och miljövänligt. Under 2027 blir det elfärjor i Göteborgs södra skärgård. Det blir också tre snabbfärjor med plats för fler ombord än dagens, och nya tidtabeller anpassade efter öbornas resbehov. Det står klart sedan vår upphandling av trafiken blivit klar idag.

Trafiken kommer köras av det norska rederiet Torghatten, som tar över trafiken från Styrsöbolaget. Avtalet, som sträcker sig mellan 2027 och 2042.

Vi hade två anbudsgivare, Torghatten och Styrsöbolaget. Bägge två uppfyllde alla våra viktiga kvalitetskrav men Torghatten lämnade det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet vilket gjorde att de tog hem uppdraget, säger Sofia Stenius, affärschef båt.

Torghatten är en uppstickare i vår trafik, som i augusti även vann upphandlingen av Kostertrafiken, men ingen nykomling i branschen. Rederiet är en av Norges största transportkoncerner till sjöss med över 100 fartyg i sin flotta.

- Vi är övertygade om att de kommer sköta trafiken på ett väldigt bra sätt, precis som Styrsöbolaget gjort genom alla år, fortsätter Sofia.

Tystare och renare med eldrift

Trafiken ska totalt sett köras på minst 90 procent eldrift. Det innebär kraftigt minskade utsläpp och en tystare miljö med mindre buller från fartygen. Totalt blir det åtta stycken fartyg, varav tre snabbfartyg.

Snabba och smidiga resor

Det blir också flera förbättringar för resenärerna när Torghatten börjar köra i december 2027. Av totalt åtta fartyg blir det tre snabbfärjor, som också är större än fartygen som kör idag. Det blir också bättre resmöjligheter för arbets- och skolpendlare och enklare tidtabeller. 

 

Publicerad 2024-10-08